Vossen bedreigden dit pinguïn eiland totdat ze dit bedachten…

Een waargebeurd verhaal uitAustralië werd het recept voor een succesvolle kinderfilm. Met de vos als schurk, schattige pinguïns als slachtoffers en grote witte honden als helden.

Het verhaal begint zo’n vijftien jaar geleden op het kleine eilandje Middle Island, dat op slechts 20 meter voor de zuidkust van Australië ligt. Daar leefden zo’n 800 dwergpinguïns in vrede, totdat vossen het eiland ontdekten. In de zomer maakten de vossen een oversteek naar het eiland om daar alles te doden wat ze tegenkwamen. Ze doden tientallen en soms wel honderden pinguïns tegelijk. “Het grootste aantal dat we vonden was 360 dode vogels, verdeeld over twee nachten”, zegt vogelbeschermer Peter Abbott tegen de BBC. “Vossen doden voor de kick. Ze doden alles wat ze kunnen vinden.” Op een gegeven moment waren er nog maar 4 pinguïns over.

Boer Swampy Marsh heeft een eigen kippenboerderij en vreest ook voor de vossen. Om de beesten van zijn erf te houden, heeft hij de hulp ingeroepen van meerdere Maremma’s: grote, witte honden die erg luid blaffen. De honden zijn enorm territoriaal en worden zo getraind dat ze de kippen beschermen. Om ook de pinguïns te kunnen helpen, stelde Marsh voor om één van zijn honden op het eiland te laten om te kijken of het ook bij de pinguïns zou werken. Dit leek een goed idee, dus in 2006 brachten ze hond Oddball naar Middle Island om hem daar de zomer door te laten brengen. En wat denk je? Het werkte! “Eerst vonden we nog vossenpootjes in het zand, maar zodra de hond er rondliep is er geen enkele pinguïn doodgebeten”, zegt Abbott. Inmiddels leven er weer zo’n 200 pinguïns veilig op het eiland. Reden genoeg om een film te maken over held Oddball.

De film kwam in september 2015 in de bioscopen en is een groot succes. Ook de plaatselijke bewoners en de plaatselijke horeca is blij met de film: “Er komen opeens toeristen die de hoofdrolspelers willen zien. Dus is er een ‘Ontmoet de Maremma’s-tour’ naar het eiland”. En een plaatselijke hotel-eigenaar zegt: “Het is het beste wat ons is overkomen in lange tijd”.

https://youtu.be/P7AV2ZYlxvI