Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? SIRE komt met campagne

Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, MAAR ze zijn niet hetzelfde. Jongens worden geremd in hun ontwikkeling, als ze ’te kort’ worden gehouden. Meer dan de helft van de Nederlandse ouders herkent dat dit een probleem is bij de jongens van tegenwoordig. SIRE lanceert daarom vandaag een campagne om jongens weer jongens te laten zijn. Hoe ga jij als ouder of opvoeder om met jongens? Mogen ze ravotten, naar buiten om te stoeien en kunnen ze genoeg ricisco’s nemen? Mogen ze thuis komen met vieze kleren, handen of een kapotte broek?

“Voor jongens die te weinig ruimte krijgen, liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer”, vertelt Lucy van der Helm, directeur van SIRE. ,”Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past.”

“Jongens leren van nature door te proberen. Daar moet de ruimte voor zijn. Want die manier van ontwikkelen komt goed van pas zodra ze volwassen zijn”, zegt ook evolutionair psycholoog Mark van Vugt, die meewerkte aan het onderzoek. Daarbij benadrukt hij dat er geen ‘standaard’ jongen is; iedereen, ook elke jongen, is anders.

In het rapport dat SIRE naar buiten bracht staat dat jongens drie keer vaker dan meisjes te horen krijgen dat ze ‘fout gedrag’ vertonen. Ook zouden er drie keer zoveel jongens als meisjes in Nederland speciaal onderwijs volgen. Het verschil tussen jongens en meisjes uit zich op school vaak in hun sociale vaardigheden. Deze zijn bij meisjes veelal beter ontwikkeld, met als gevolg dat meisjes vaak positiever worden benaderd. Ook scoren meisjes de afgelopen drie jaar steeds hoger bij de Cito-toets dan jongens, waardoor ze een hoger schooladvies krijgen.

Voor deze nieuwe campagne heeft SIRE gesproken met diverse experts en wetenschappers. Ook deden ze uitgebreid onderzoek onder ouders. Uit deze peiling blijkt dat 56 procent van de Nederlandse ouders met jongetjes het probleem van ‘niet genoeg ruimte krijgen’ herkent, met als gevolg dat ze onderpresteren. Daarnaast vindt meer dan driekwart van de ouders met jongens dat het onderwerp aandacht zou moeten krijgen.

Wat vind jij? Ben je het eens met deze campagne? Laat het ons weten in een reactie op Facebook!

https://www.youtube.com/watch?v=_BVh9Sr_aQs