Wat dinsdagmiddag begon als een alledaagse rit op de Ninoofsesteenweg in Anderlecht, escaleerde razendsnel in een schokkend staaltje agressie tegen een buschauffeur van De Lijn.
Een korte toeterbeweging – een signaal dat doorgaans slechts irritatie opwekt – werd beantwoord met brute vernieling en bedreiging.
Meerdere mannen stapten uit een auto, vernielden ruiten van de bus en belaagden de chauffeur verbaal én fysiek. Even later gebeurde hetzelfde nog eens aan een bushalte.
De feiten zijn bevestigd door videobeelden die inmiddels viraal gaan op sociale media. Te zien is hoe een van de daders tegen de voorzijde van de bus trapt en obscene gebaren maakt.
Een ander slingert stenen naar het voertuig. De andere passagiers, zichtbaar geschrokken, blijven niet buiten schot van de agressie. De chauffeur liep snijwonden op door rondvliegende glasscherven, maar kon gelukkig zelfstandig hulp inroepen.
De impact van dit geweld reikt verder dan enkel de betrokken bus. Op woensdagochtend legden meerdere chauffeurs van De Lijn in de Vlaamse Rand het werk neer.
Hun boodschap was duidelijk: het structurele geweld tegen chauffeurs moet stoppen. De solidariteitsactie kreeg steun van verschillende collega’s die zich al langer onveilig voelen tijdens hun werk.
Werken in het openbaar vervoer betekent voor velen een constante alertheid, iets wat ten koste gaat van het mentaal welzijn.
Politieke reacties lieten niet lang op zich wachten. Kamerlid Tom Van Grieken uitte op sociale media zijn verontwaardiging over de beelden en riep op tot harde maatregelen.
Hoewel zijn taalgebruik niet overal op bijval kon rekenen, bracht het de discussie over veiligheid in het openbaar vervoer opnieuw op scherp.
Ook andere partijen benadrukken dat het personeel niet de dupe mag zijn van falend beleid en gebrekkige opvolging van incidenten.
De Lijn liet weten dat er psychologische bijstand werd voorzien voor de betrokken chauffeur en dat het bedrijf in gesprek is met politie en lokale overheden.
Er worden maatregelen overwogen om de veiligheid te verbeteren, maar voor veel chauffeurs voelt dit als te weinig, te laat. Het vertrouwen moet hersteld worden, en dat vraagt meer dan beloftes.
Agressie in het openbaar vervoer mag nooit normaal worden. Het raakt niet alleen de directe slachtoffers, maar ondermijnt het gevoel van veiligheid voor alle reizigers en personeel.
Laat dit incident een wake-upcall zijn. Reageer mee op onze Facebookpagina: hoe zorgen we samen voor meer respect en veiligheid op straat?
Bekijk de beelden:
Bron: Nieuwsblad.be