Baanbrekend: voor de eerste keer is een borstkankerpatient genezen door immuuntherapie

 - Algemeen, Mensen

Eigenlijk had Judy Perkins er al vrede mee dat ze niet lang meer zou leven. De Amerikaanse uit Florida werd geconfronteerd met uitgezaaide borstkanker in een vergevorderd stadium. De daarop volgende chemotherapie sloeg niet aan, waarna ze werd medegedeeld nog maximaal drie jaar te leven te hebben.

Haar leven zou echter abrupt veranderen toen ze werd geselecteerd om mee te doen aan een experimenteel onderzoek naar de werking van immuuntherapie. Aanvankelijk werd deze behandeling alleen ingezet om uitbehandelde patiƫnten iets meer tijd te geven. De gedachte dat het ook gebruikt zou kunnen worden om mensen te genezen werd in het experiment getest. En wat bleek? Judy is helemaal genezen.

In het onderzoek werden de afweercellen uit het bloed gehaald. In het laboratorium werden deze cellen vervolgens weer aangeleerd hoe ze kankercellen moeten herkennen en afbreken. Daarna zijn deze cellen vermenigvuldigd tot grote aantallen voordat ze weer in het lichaam werden gebracht. En dat bleek in het geval van Judy een succesvolle methode.

Er is dus reden voor optimisme, maar de onderzoekers willen wel de verwachtingen wat temperen. De therapie werkt namelijk niet voor iedereen even goed. Er is daarom meer onderzoek benodigd om te bepalen hoe de therapie kan worden ingezet bij verschillende soorten kanker.

Wij zijn in elk geval erg blij met het resultaat en hopen dat net als Judy nog heel veel mensen kunnen worden geholpen..