Steeds meer huishoudens rekenen dagelijks op hun vaatwasser voor een blinkend schone vaat. Niet gek: het apparaat bespaart flink wat tijd én energie.
Toch sluipt er bij veel mensen een hardnekkige gewoonte in die het nut van het apparaat juist ondermijnt. Zonder dat men het doorheeft, leidt dit tot verspilling van water, een slechter resultaat en zelfs slijtage van het apparaat.
Wat veel mensen nog steeds doen, is de vaat voorspoelen onder de kraan. Een gewoonte die stamt uit de tijd dat vaatwassers nog niet zo geavanceerd waren.
Maar tegenwoordig is dit nergens meer voor nodig. Integendeel: het wegspoelen van etensresten verstoort juist het slimme reinigingssysteem van moderne vaatwassers.
De nieuwste modellen zijn uitgerust met sensoren die exact meten hoe vuil het servies is. Op basis daarvan wordt het wasprogramma automatisch aangepast.
Spoel je vooraf al veel vuil weg? Dan denkt het apparaat dat een lichte reiniging voldoende is, met als gevolg: een minder schone vaat. En dat terwijl de kracht van het systeem juist ligt in zijn vermogen om vuil zelf aan te pakken.
Daarnaast betekent voorspoelen een enorme verspilling van drinkwater. Een paar minuten onder een stromende kraan kan al snel meerdere liters kosten.
Zeker in tijden waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dit een verspilling die makkelijk voorkomen kan worden. Verwijder alleen grote etensresten met een lepel of wat keukenpapier. Meer hoeft écht niet.
Dankzij heet water en speciaal vaatwasmiddel zijn vaatwassers prima in staat om vet, saus en aangekoekte etensresten te verwijderen.
De hoge temperatuur doodt bovendien bacteriën en zorgt voor een hygiënisch eindresultaat. Alles zonder dat daar extra kraaninspanningen voor nodig zijn. Het apparaat is letterlijk gebouwd om vuil aan te pakken — geef het dan ook die kans.
Wat ook vaak misgaat: te veel vaatwasmiddel gebruiken. Meer sop betekent niet beter schoon, maar juist kans op resten of schade aan de machine. Houd je daarom aan de aanbevolen hoeveelheid. Veel moderne modellen beschikken zelfs over automatische dosering, zodat verspilling geen kans krijgt.
Let ook goed op de waterhardheid in je woongebied. Hard water kan kalk opbouwen in de leidingen van je vaatwasser, wat de werking belemmert. Voeg daarom indien nodig regeneratiezout toe. De juiste instelling hiervoor vind je meestal op de waterrekening of website van het lokale drinkwaterbedrijf.
Door slimmer om te gaan met je vaatwasser, haal je er niet alleen het beste uit, maar draag je ook bij aan een lager water- en energieverbruik. Dat scheelt in de kosten én het is beter voor het milieu. Laat het voorspoelen dus achterwege en geef je apparaat het vertrouwen dat het verdient.
Een vaatwasser is pas echt een slimme hulp in huis als je hem ook op de juiste manier inzet. Breek daarom met oude gewoontes en laat de machine het werk doen waarvoor hij ontworpen is. Goed voor jou, goed voor de planeet.
Maak jij je ook weleens schuldig aan voorspoelen? Praat mee op onze Facebookpagina en deel jouw ervaring!
Tip tegen doffe glazen en pannen:
@handigetips.com Last van doffe glazen en pannen? Dan is het tijd om vandaag te ontdekken dat je dit probleem kan oplossen met vaatwasserzout. Want wist jij de functie van dit reservoir in je vaatwasser? Ik tot vandaag niet! Want zonder dit zout, kan onderstaande het resultaat zijn….. – Je glazen worden dof… – Witte waas op je borden en pannen… – Kalkaanslag in je machine… – Je vaatwasser gaat sneller stuk… Dus sla deze tip op voor later! ❤️En tag iemand die dit moet weten! #handigetip #handigetips #tip #tips #lifehack #lifehacks #hacks #wistjedat #weetjes #fact #keuken #vaatwasser #zout #vaatwasserzout #kalk #kalkaanslag #schoonmaken #borden #doffeglazen #doffepannen #dof #bestek #vaatwassers #kitcen #clean #cleaning ♬ Tropical Summer Vibes – Netuno Music