Joodse man overleefde het concentratiekamp. 71 jaar later wordt hij herenigd met zijn bevrijder

 - Algemeen, Mensen

Hoewel de Tweede Wereldoorlog meer dan 70 jaar geleden ten einde kwam, zijn er nog altijd mensen die de Holocaust hebben overleefd. Miljoenen mensen vonden in de concentratiekampen op beestachtige wijze hun einde. De mensen die het wel overleefden, werden voor de rest van hun leven getekend.

Een van die overlevenden is de 90-jarige Marcel Levy. Hij was nog maar 17 jaar oud toen hij werd meegenomen naar het concentratiekamp Dachau in Nazi-Duitsland. Dit kamp was het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp van de SS. Ongeveer 206.000 mensen werden op brute wijze vastgezet in het kamp, waarvan een groot deel werd omgebracht.

Maar op 29 april 1945 werd het kamp bevrijd door het Amerikaanse leger, Marcel Levy was één van de mensen die werd bevrijd. Een van de verantwoordelijkheden daarvoor was Sid Shafner, soldaat in dienst van het Amerikaanse leger. Zowel ex-gevangene Marcel Levy als ex-soldaat Sid Shafner herinneren zich de dag nog alsof het vandaag was.

Nu, meer dan 70 jaar later, staan de twee mannen weer oog in oog met elkaar. Zowel Marcel Levy en Sid Shafner vlogen op 10 mei 2016 naar een Israëlische militaire basis. Het zou voor het eerst zijn sinds die memorabele bevrijdingsdag van Dachau. Gelukkig werd de wederontmoeting op beeld vastgelegd. Dankzij de video hieronder ben je getuige van een bijzondere hereniging tussen twee dappere mannen.

Werd jij ook zo geraakt door dit verschrikkelijke, maar bijzondere verhaal? Deel jouw gedachten dan met ons!