Onderzoek wijst uit: mensen ouder dan 40 zouden 3 dagen per week moeten werken

 - Algemeen

We hebben een prangende vraag voor je: ben jij 40 jaar of ouder en werk je voltijd? Als je antwoord ‘ja’ is dan zou je daar eigenlijk mee moeten kappen. Althans, volgens een groep Australische onderzoekers.

Want hoe fijn zou het niet zijn als je drie dagen per week zou kunnen werken, maar toch hetzelfde salaris zou verdienen? Bovendien zou ook de werkgever profiteren van de verandering, ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.

Volgens de studie Melbourne Institute Worker Paper zijn mensen die slechts 25 uur per week werken ook het meest productief. Máár er is wel één belangrijke voorwaarde: dit geldt alleen voor mensen die ouder zijn dan 40 jaar oud.  

Het onderzoek van de Universiteit van Melbourne nam daarbij de werkgewoonten van 3.500 vrouwen en 3.000 mannen door. Daarbij werd ook aandacht besteed aan andere omgevingsfactoren, zoals de levenskwaliteit, economie en de gezinssituatie. De cognitieve prestaties van de proefpersonen namen geleidelijk toe tot het punt van 25 uur werken. Daarna begonnen stress en vermoeidheid de overhand te krijgen.

We kunnen ons wel voorstellen dat veel mensen het wel zien zitten om 25 uur per week te werken en wel onder dezelfde voorwaarden. Hoe zit het met jou? Gelijk maar invoeren?