Van 80 cent naar dit? Zó hard is de frikandel in 10 jaar duurder geworden

De frikandel, jarenlang de onbetwiste koning van de snackbar, heeft zijn goedkope imago ingeruild voor een prijskaartje dat velen verbaast.

Waar deze vlezige staaf ooit voor nog geen euro over de toonbank ging, moeten liefhebbers tegenwoordig diep in de buidel tasten.

De snack die gold als snelle troost voor scholieren en nachtelijke feestgangers, is in een decennium bijna onherkenbaar veranderd – niet qua smaak, maar wel qua prijs.

Tien jaar terug kon je bij de gemiddelde patatzaak nog terecht voor zo’n 85 cent per frikandel. Dat maakte het een ideale keuze voor wie met een paar euro zijn honger wilde stillen.

Inmiddels is dat beeld verleden tijd. In 2025 liggen de prijzen vaak tussen de 1,80 en 2,50 euro per stuk. In steden of op festivals wordt de drie-eurogrens moeiteloos gepasseerd.

Voor een frikandel speciaal mag je daar zelfs gerust 3,50 euro voor neerleggen. Dat zijn bedragen die je eerder verwacht bij luxe streetfood dan bij een alledaagse snack.

De prijsstijging komt niet uit de lucht vallen. Vlees is simpelweg duurder geworden, en dat is een cruciaal ingrediënt van de frikandel.

Denk aan hogere kosten voor veevoer, dierenwelzijnsregels en logistiek. Ook bindmiddelen, vet en kruidenmengsels zijn niet buiten schot gebleven. De stijgende prijzen bij producenten komen direct terecht bij de consument, en dat is voelbaar.

Een andere flinke kostenpost: energie. Snackbars draaien op stroom en gas, en juist die tarieven zijn de afgelopen jaren fors omhoog gegaan.

Van het frituren tot het koelen en verpakken – alles slurpt energie. Ook het vervoer van de frikandellen, vaak in gekoelde wagens, is een kostbare zaak geworden. Voeg daar de oplopende personeelskosten aan toe door hogere lonen, en het plaatje is compleet.

Inflatie speelt eveneens een niet te negeren rol. De algemene stijging van prijzen treft ook zaken als verpakkingen, schoonmaakmiddelen en huur van bedrijfsruimtes.

Ondernemers kunnen die kosten moeilijk blijven absorberen. Een prijsaanpassing van hun producten is dan vaak onvermijdelijk.

De locatie van de snackbar maakt ook uit. In dorpen zijn de kosten lager en dus de prijzen milder. In steden als Amsterdam of Utrecht betaal je vaak fors meer.

Huurprijzen, personeelstekorten en hoge concurrentie maken dat de frikandel daar verandert in een kleine luxe-uitgave.

Wat vroeger een spontane extra snack was, wordt nu steeds vaker een bewuste beslissing. Een frietje met twee frikandellen en een blikje fris is tegenwoordig al snel goed voor een kassabon van een tientje.

Vooral jongeren of gezinnen met een beperkt budget merken dit in hun portemonnee. Waar men vroeger nog een snackje pakte zonder erbij na te denken, is dat nu voor velen een weloverwogen moment.

Alternatieven zoeken heeft weinig zin. Ook kroketten, kaassoufflés en bamischijven zijn duurder geworden. Zelfs de sauzen, ooit gul en gratis, hebben inmiddels een prijskaartje.

Vijftig cent voor een klodder mayo is eerder regel dan uitzondering. Het idee van goedkoop snacken lijkt daarmee steeds verder weg te glijden.

Snackbarhouders zitten er zelf ook mee in hun maag. Klanten komen minder vaak of bestellen minder. Sommigen proberen door kleinere porties of lichtere frikandellen de prijs laag te houden, maar dat gaat ten koste van de beleving. En juist die beleving is wat de snackbar groot maakte.

De frikandel blijft een onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse snackcultuur. Maar het tijdperk waarin je er moeiteloos drie tegelijk bestelde voor een habbekrats, is voorlopig voorbij.

De prijs is niet meer wat-ie was, en dat is iets waar snackliefhebbers – met pijn in het hart – aan zullen moeten wennen.

Toch blijft de vraag hangen: wanneer is het genoeg? Is er een grens waarop de frikandel zijn charme verliest? Of blijft het een traktatie waar mensen graag iets extra’s voor over hebben?

Deel jouw mening of snackervaring op onze Facebookpagina en laat weten wat jij nog bereid bent te betalen voor deze culinaire klassieker.

@ubelski Waar is de frikandel geboren? #frikandel #frikandelbroodje #frikandellen #dordrecht #deurne ♬ origineel geluid – ubelski