Zwitsers bedrijf maakt zeldzaam Nederlands kankermedicijn 6 keer zo duur

 - Algemeen

Lang zou emeritus hoogleraar Eric Krenning werken aan het kankermedicijn lutetium octreotaat. Een groot deel van het werk zou worden verricht in de jaren ‘80 en ‘90, maar in 2011 werden de rechten verkocht aan de Franse farmaceut AAA verkocht, die weer in 2018 werd overgenomen door het Zwitserse bedrijf Novartis.

In 2017 kreeg het zeldzame medicijn lutetium octreotaat de weesgeneesmiddelen status dat er onder meer voor zorgt dat er een alleenrecht op verkoop is. Zo is er een alleenrecht op verkoop van 10 jaar in de Europese Unie en 7 jaar in de Verenigde Staten.

En daar is waar een uiterst smerig spelletje begint. Want terwijl het medicijn in de Nederlandse apotheek kan worden gemaakt voor 16 duizend euro per kuur van vier infusen, rekent monopolist Novartis nu meer dan 90 duizend euro voor het middel. En dat is bijna 6 keer zoveel dan nodig. Nederland heeft toestemming gekregen om het medicijn tegen productieprijs te blijven maken (zie nu.nl), maar het lijkt erop dat er misbruik wordt gemaakt om de prijs op te drijven. Een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ vertelde aan de NOS: „”We hebben sterk het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de prijs op te drijven.”

Wat is jouw mening bij het lezen van het bovenstaande verhaal? Reageer op dit bericht en laat je mening horen.